21 Ocak 2014 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI

MALZEMELER

30 Adet orta boy kuru patlıcan
400 gr. orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
2 Adet orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5-2 yemek kaşığı toz sumak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber
tuz

Sosun malzemesi

1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Geniş bir tencereye su konulup kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra kuru patlıcanları içine atıyoruz. 10-15 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak kaynatıyoruz. Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya tutuyoruz.
Patlıcanlar haşlanırken, dolmanın içine koyacağımız pirinci 15 dakika sıcak su da bekletiyoruz. 
Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayalım. Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta karıştıralım.

Haşladığımız patlıcanları hazırladığımız iç harcı ile 1 parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. Ağızlarını sıkarak tencereye alıyoruz.

Sosun hazırlanması;
Tavaya zeytinyağına salçayı katıp 3-4 dakika kavuruyoruz. Tuz ve suyu ilave ediyoruz
Dolmalarımızın üzerine, dolmaların üzerine kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdiriyoruz.
Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebiliriz.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder